Kulak Çubuğundaki Kirler Sağlığınız Hakkında İpuçları Veriyor
Kulak kiri dediğimiz şey aslında bir kir değil salgıdır. Vücudumuz tarafından mikroplardan ve kulak kanalına giren kirlerden korunma amacıyla salgılanır. Bu madde, kulakları temiz, fonksiyonel ve sağlıklı tutar. Alkol, skualen ve uzun zincirli yağ asitlerinin bir karışımıdır.
Kulak kiriniz vücudunuz için çok önemli olabilir çünkü genel sağlığınız hakkında çok şey gösterebilir. Hiç kimse kulak kiri konusunu tartışmaktan hoşlanmasa da, bir dahaki sefere kulaklarını temizlediğinde, çıkanlara kesinlikle bir göz atmalısın.
1. Yumuşak, soluk sarı
Bu tip kulak kirleri genelde çocuklarda görülür ve son derece normaldir. Ancak yaş ilerledikçe rengi de, yapısı da değişmeye başlar. Birer yetişkin olarak kulak kiriniz halâ soluk sarı ve yumuşak yapılıysa kulak yolunuz yeterince iyi korunmuyor demektir.
[ads]
2.Islak, yapışkan, sarı
En sık karşılaşılan iki kulak kiri tipinden ilki budur. Islak ve yapışkan yapı kulak içinin iyi yağlandığını; bu sayede mantardan, bakteriden ve bu tür belalaların sonucu kuruluk ve kaşıntıdan korunduğunuzu gösterir.
3.Beyaz, kuru, lapa lapa
En çok karşılaşılan diğer kulak kiri çeşidimiz de bu… Eğer kulağınızdan pamuğa bu tip kirler yapışıyorsa normalden daha az terliyorsunuz demektir. Çekinik genlerle ilgili olan bu durum illaki sağlıksız olduğunuz anlamına gelmez, tabii unutmayın; terlemek vücudun toksinleri dışarı atma yöntemlerinden biridir ve aslında siz bu yöntemden mahrum kalıyorsunuz!
4.Koyu, yapışkan
Kulak kiriniz ne kadar koyuysa, vücudunuz o kadar ter ve koku üretiyor demektir. Meraklanmayın, sizin için tamamen sağlıkı. Deodorant kullanmayı ihmal etmediğiniz sürece çevreniz için de sorun yok 😉
5.Yoğun, kalın, koyu renkli
Vücudumuz stres altında daha fazla kulak kiri üretir; aynı daha fazla terlemesi gibi! Stresli zamanlarda kulak kirinin ortaya çıkma hızı, doğal yollarla kulaktan atılma hızını aşar; bu yüzden kirler kulak yolunda birikmeye, sıkışmaya, katılaşmaya, koyulaşmaya başlar. Bu durumun uzun sürmesi halinde geçici işitme kayıpları yaşayabilirsiniz!
[ads]
6.Koyu kahverengi, siyaha çalan
Aynı koyu renkli kulak kirlerinde olduğu gibi, burada da stres faktörü bir numaralı sebep… Ancak bu kadar koyu renkli olduğuna, neredeyse siyah renge vardığına bakmayın; yukarıdaki maddeden daha fazla korkutucu bir şey yok.
Kulak kirinin bu renge ulaşması, o kirin sadece uzun süredir kulağınızın içinde sıkışıp kalmış olduğunu gösterir. Çünkü kulak kiri oksijenle tepkimeye girerek renk değiştirir; ne kadar koyu renkliyse o kadar uzun süredir kulağınızın içindeki oksijenle haşır neşir olmuştur.
7.Kanlı
Koyu renkli kulak kirinin yer yer kan izlerine benzer renkler taşıması normaldir… ANCAK; normal renklerde kulak kirinizin üzerinde kan lekeleri görüyorsanız acilen bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız, kulak zarınızın yırtılmış ya da delinmiş olması güçlü ihtimal!
8.Islak, akıcı
Ara sıra kulak kirinizin dışarıya akması, sabah uyandığınızda yastığınızda izler bulmanız gayet normal. Bu, vücudumuzun kulak kirinden doğal kurtulma yöntemi. Gel gelelim bu akıntı gün içinde sık sık gerçekleşiyorsa, üstüne üstlük kan ve iltihap izleri taşıyorsa kulak zarınızla ilgili ciddi bir rahatsızlığınız var demektir. Acilen doktora!
9.Gri renkli
Eğer kulak kiriniz yapışkan ve ıslaksa, genelde sarı, koyu sarı renkte olmasına rağmen son zamanlarda gri renkte çıkıyorsa hiç korkmayın! Kulağınız, son zamanlarda girip çıktığınız tozlu ortamlardan, o tozların yaratabileceği kulak hastalıklarından sizi harika koruyor demek.
Ama gri rengin yanı sıra bir de kuruysa, üstelik bu kiri çıkardıktan sonra kulağınızın içi kaşınmaya başlıyorsa Ekzematid hastalığından muzdarip olabilirsiniz. Meraklanmayın, tedavisi doktorunuzda.
Henüz yorum yapılmamış.