Çorba Tarifi

BU ŞİKAYETLER VARSA DİKKAT ! Her 5 Kişiden 1\’inde Var

09.04.2020
555
BU ŞİKAYETLER VARSA DİKKAT ! Her 5 Kişiden 1\’inde Var

Huzursuz bağırsak sendromu belirtilerini mide ve bağırsak bölgesinde hissedilir. Bir tür sindirim sistemi rahatsızlığıdır ve ilerlemesi halinde yaşam kalitenizi elinizden alır. Sık sık tekrarlayan karın ağrıları, uzun süre devam eden kabızlık veya ishal, şişkinlik, mideye ve karna saplanan kramplar huzursuz bağırsak sendromu belirtileri arasındadır.Yaşamınızdaki stresin yoğunluğu etkilerin şiddetini artırabilir. Şikayetler yemek sonrası artar ve ihtiyaç giderdikten sonra azalır. Huzursuz bağırsak sendromunun diğer önemli belirtileri midede yanma hissi, aşırı geğirme ve karın bölgesinde hareketlilik ile kendini gösterir. İrritabl bağırsak da denen bu sendrom kişiyi fazlasıyla rahatsız eder fakat hayati bir tehlike oluşturmaz.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri

1. Karın ağrısı, kramplar

Huzursuz bağırsak sendromunun ilk belirtileri arasında kramplı karın ağrıları yer alır. Özellikle yemeklerden sonra ortaya çıkar ve mideden başlayarak bağırsaklara doğru yayılır. İlk günlerde kendini sadece midede gösterebilir. İlerleyen zamanda bağırsaklara doğru yayılır. Ağrı ve kramplar karnın sol bölgesinde daha şiddetlidir. Stres şikayetleri artıran en büyük etkendir.

[ads]

2. Kabızlık, ishal

Huzursuz bağırsak sendromu belirtisi kendini kabızlık ve ishal şeklinde de gösterebilir. Bazı hastalarda ağrı eşiği farklıdır. Bu nedenle ağrıları ve krampları yeterince hissetmeyebilir. Bu tür hastalar genelde uzun süren kabızlık veya ishalden şikayetçidir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedenleri

Huzursuz bağırsak sendromu nedenleri birden fazla olabilir. Stres tetikleyici unsurdur. Bu nedenle kaygı bozukluğu olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Diğer nedenlerden biri de beslenme alışkanlığındaki düzensizliktir. Mideyi aşırı zorlayan yiyecekler yemek, geç saatte yemek yedikten sonra uyumak ve dengesiz beslenmek sindirime yardımcı olan bakterilerin azalmasına sebep olur. Zararlı gaz oluşumu artar ve şişkinlik hissi doğar. Bağırsaklar görevini eskisi gibi yerine getiremediğinden zararlı maddeleri dışarı taşıyamaz hale gelir ve belirtiler gittikçe şiddetlenir. Huzursuz bağırsak sendromunun bir diğer nedeni ise daha önce geçirilmiş olan bağırsak enfeksiyonudur. Bu gibi durumlar sonrasında da görülmektedir.

İlginizi Çekebilir ➔  Kalp Damarlarını Temizleyici 3 Malzemeli Kür

Huzursuz  Bağırsak Sendromu Önlemleri

Huzursuz bağırsak sendromu önlemleri normalde yaşam kalitesini artıran ve sağlığa yararlı şeylerdir.

1. Stresten uzak durun

Siz ne kadar rahatlarsanız vücudunuz da o derece rahatlar. İrritabl bağırsak sendromunu tetikleyen en önemli unsur strestir. Yaşantınızda kendinize bir alan ve zaman ayırın. Keyif aldığınız şeye göre rahatlama teknikleri geliştirin.

2. Sindirimi zorlayan yiyecekleri hayatınızdan çıkarın

Vücuda gaz yapan, aşırı yağlı, boyalı, çok soğuk veya çok sıcak yiyeceklerden uzak durun. Huzursuz bağırsak sendromunu önlemek tedavisinden daha kolaydır. Bu nedenle dengeli ve her şeyin doğalından beslenmeye özen gösterin. Porsiyonlarınız büyük olmasın. Lifli gıdalar tüketin. Bağırsakları hareketlendirmek ve yararlı bakterileri çoğaltmak için keçiboynuzu çekirdeği tozu kullanabilirsiniz.

[ads]

3. Egzersiz yapın

Yürüyüş, yoğa ve pilates tarzı egzersizler vücudu gevşetir ve kişiyi stresten uzaklaştırır. Aynı zamanda endişe ve korkuları da zaman içinde kontrol altına alır. Yani gün içinde yapacağınız kısa egzersizler sizi huzursuz bağırsak sendromundan korumaya yardımcıdır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi

Huzursuz bağırsak sendromu tedavi şekli yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmekle mümkündür. Bunun yanı sıra papatya çayı, kişniş, lavanta yağı ve melisa otu da mide-bağırsak rahatlatıcı etkiye sahiptir. Şişkinliğe, kabızlığa, ağrı ve kramplara çözüm olarak kullanılabilir. Lifli gıda tüketimi abartılmamalıdır. Aşırısı şişkinliğe ve kabızlığa neden olabilir.

Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri hafifse rahatsızlık kısa sürede ortadan kalkacaktır. Değilse mutlaka uzaman bir doktora gidin ve gerekli kontrolleri yaptırın.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes