Kombu Çayı Nedir Kombu Çayı Faydaları
Günümüzdeki zayıflama yöntemleri arasında elbette bitkisel ürünler ağırlıktadır. Bununla birlikte kombu çayının da önem kazandığını söylemek doğru olacaktır. İçeriğindeki aktif bileşenlerin yanı sıra amino asitler ve probiyotikler sayesinde kan basıncını düzenleyen kombu çayı ayrıca kanserin ilerlemesini de engelleyebilir. O halde kambu çayı nedir, kambu çayı faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamından takip edebilirsiniz.
Öncelikle kombu çayı aynı zamanda Kamboçya çayı olarak da bilinir. Eski bir tarihe sahip olan bu çay tatlı – ekşi arasında bir tada sahiptir. Ayrıca karbonat ve asidik içerikleri bulunduğu için sodayı andırabilir.
[ads]
Kombu Çayı Zayıflatır mı?
Kombu çayı ile ilgili bugüne kadar yapılan bazı araştırmalar söz konusudur. İlk olarak fareler üzerinde yapılan bir deneyde yağ birikimini sınırlandırdığı ve metabolizmayı da hızlandırdığı anlaşılmıştır. Ayrıca çayın hazırlanma sürecinde maya ve bakteriye benzer bir karışım ortaya çıkacağından aşırı şeker eklenmemesi gerekir. Çünkü kambu çayına şeker eklendiği zaman obeziteye neden olabileceği belirtilmiştir. Aynı durum eklem ve gut gibi hastalıkların oluşma riskini de artırabilir.
Kombu Çayının İçeriğinde Neler Var?
Maya ve bakteri kombinasyonunun oluşturduğu kombu çayı aslında sağlığa çok faydalıdır. Epikateşin, teaflavin ve kuersetin gibi antioksidan bileşikleri içeriğinde barındıran bu çay vücuttaki toksinlerin atılmasında etkilidir. Haliyle bağışıklık sistemini destekler. Sonuç olarak kronik hastalıklar başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Vücudun pH kontrolünü sağlayan kombu çayının ayrıca vücutta istenmeyen bakterilerin üremesini engellediği bilinir. Sakkarik ve glukonik asit içeriği sayesinde antioksidanların vücutta gerekli yerlerde kullanılmasını sağlar.
Kombu çayı faydaları nelerdir sorusuna verilecek bir diğer yanıt, kalp ve damar hastalıklarından koruyucu etkisinin olduğudur. İçeriğinde yüzde 0.5 oranında etanol içeren Kamboçya çayı, yağların ve kolesterolün emilimini azaltmaktadır. Üstelik düz kaslarda gevşemeyi destekleyen Kamboçya çayı aynı zamanda kan basıncının düşmesini sağlar. Yine içeriğindeki vitamin ve proteinler sayesinde bağırsak problemlerinin de önüne geçebilir. Ancak kambu çayını hazırlarken yazımızın devamında paylaşacağımız durumlara dikkat etmeniz önemlidir.
Son olarak kambu çayının içeriğinde B1, B2, B6 ve B12 vitamininin yanı sıra C vitamini de bulunmaktadır. Proteinlerin yapı taşı olarak bilinen fosfor, çinko, demir, klor, iyot ve bakır gibi mineraller de kombu çayının içeriğinde yer almaktadır.
[ads]
Kimler Kombu Çayı Tüketemez?
Kanser, böbrek ve AIDS/HIV hastaları kombu çayını tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca huzursuz bağırsak sendromuna sahip olan hastalarda şişkinlik ve karın ağrısı gibi sorunlara davetiye çıkarabilir. Kombu çayı bağırsakta yavaş emildiği için dışkılama düzenini de değiştirebilir.
Kombu çayı ayrıca asitli ürünlere karşı hassasiyeti olan bireylerin tüketimi için de uygun değildir. Son olarak emziren ve gebe olan bayanların da kombu çayı tüketmesi önerilmez.
Kombu Çayı Nasıl Hazırlanır?
10 dakika boyunca demlemeniz gereken 1 litre su içerisinde kombu çayının 5 gram kadar yapraklarını ve 50 gram da şeker bırakarak hazırlayabilirsiniz. Öte yandan hazırladıktan sonra oda sıcaklığında 10 güne kadar bekletilmelidir.