Gün İçinde Sıkça Yaptığımız 9 Hijyen Hatası
Yaşam alanlarının yanı sıra kalabalık mekanlarda aslında hijyen kurallarına uyulmadığı biliniyor. Bu yüzden gün içinde sık sık yapılan bazı hijyen hatalarının hızlı bir şekilde bırakılması gerekir. Şimdi bu konuda mutlaka bilmeniz gerekenleri sıralamaya başlıyoruz.
Çıplak Elle Sifona Basmak
Klozet kullanımının yaygın olduğu ülkemizde sifona çıplak elle basmanın yanlış olduğu bilinmeli. Özellikle de parmak uçlarınızla sifona bastığınız zaman çok sayıda mikrobun bulaşması mümkündür. Sonuç olarak sifona basarken bir peçeteden faydalanabilir ya da parmak ekleminizi kullanabilirsiniz.
[ads]
Sürekli Aynı Yastık Kılıfını Kullanmak
Yastık kılıfları da mikropların yuvası haline gelebilir. Yüzünüzle temas ettiğiniz kirli yastık kılıflarının cilt hastalıklarına da davetiye çıkardığı bilinmelidir. Üst solunum yollarında tahrişi de beraberinde getiren yastık kılıflarının sık sık değiştirilmesi gerekir.
Tuvaletten Önce ve Sonra Elleri Yıkamamak
Pek çok kişi genelde tuvalete girdikten sonra ellerini yıkamaktadır. Ancak virüs ve mikropların yayılma ortamı olarak bilinen tuvaletlerin steril olması önemlidir. Ayrıca tuvalete girdikten hemen sonra ellerinizi yıkarsanız, genital bölgeye bulaşacak mikropları da engelleyebilirsiniz. Çıkarken de aynı durumun tekrarlanması gerektiğini unutmayın.
Sık Sık Duş Almak
Aslında ilk bakışta sık sık duş almanın mantıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak uzmanlar her gün duş almanın cildi çatlattığını ve kurutabileceğini belirtmektedir. Bu durum mikropların kolayca vücuda giriş yapmasına neden olur.
[ads]
Kişisel Eşyaları Paylaşmak
Mikrop ve virüsler aynı zamanda ortak kullanım eşyalarıyla da bulaşabilmektedir. Tırnak makası, havlu ve buna benzer eşyaların kesinlikle ortak kullanılmaması, aile sağlığı açısından önemlidir.
Hapşırma ve Öksürme Sırasında Ağzı Kapatmamak
Öksürdüğümüz zaman veya hapşırdığımızda bugüne kadar ağzımızı kapatmayı öğrendiğimiz bir gerçek. Fakat virüsler genelde hava yoluyla bulaşacağından bu gibi durumlarda mutlaka tek kullanımlık peçete ile ağzı kapatmak gerekiyor.
[ads]
Sürekli Aynı Diş Fırçasını Kullanmak
Diş fırçalarının belirli bir ömrü vardır. Ortalama 3 ayda bir diş fırçalarının değiştirilmesi gerekir. Ayrıca banyoda diş fırçasının tuvaletten uzak durması önemlidir.
Ter Silmek için El ya da Eşya Kullanmak
Terleme sırasında vücuttan çok sayıda bakteri ve mikrop çıkar. Elle ya da bir eşya ile terinizi sildiğinizde doğal olarak bakterilerin yayılmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden küçük bir havlu ya da peçete kullanmanız sağlığınız açısından önemlidir.
Toplu Taşıma Araçlarından İndikten Sonra Elleri Yıkamamak
Milyonlarca kişi her gün toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Bu durum virüs ve mikropların aslında ne kadar rahatça gezinebildiğini gösteriyor. O halde otobüs, taksi ya da minibüsten iner inmez en az 20 saniye boyunca eller sabunla yıkanmalıdır. Alternatif olarak sadece toplu taşım araçlarında maske takmanın da sağlıklı olduğu unutulmamalı.
Henüz yorum yapılmamış.